MySuperSomething !
Everything has its own beauty. Learn it. Live it. Love it =)
♔ MiaLovaetto ♔ >
«
»

Sunday, February 11, 2018

Giveaway : Travel Totebag by Ana Suhana

Assalamualaikum :)

Giveaway : Travel Totebag by Ana Suhana
Click banner untuk join :)

Banner comel, mesti totebag pun comel. 5 pemenang dicari. Jom join :)

♥ Setiap yang baik itu datangnya dari Allah, manakala yang buruk datang dari hamba-Nya sendiri. :) ♥

Monday, February 5, 2018

YATTA ! PASSED JLPT N3

Assalamualaikum.

#throwbackpost

I have been so unactive since last year, sebab takde langsung post. Hahaha. I ada je jenguk jenguk usha usha blog ni. Tapi maybe sebab faktor masa, dan kadang kadang I ketandusan idea tak tahu nak blogging apa, so terabai la. Tapi 2017 I ada banyak aktiviti dan seriously memang sibuk. So maybe, InsyaAllah kalau ada masa, dan kerajinan, I throwback la apa yang busy sangat tu. Hahahaha.

So, today I wanna throwback about my JLPT. What is JLPT? Haha. I guess those who learn Japanese Language will know/notice the existence of this JLPT thing. JLPT is JAPANESE LANGUAGE PROFICIENCY TEST. JLPT is kind of international exam la. [ JLPT website ] And to take this examination, you have to pay the fee huhuhu =)

JLPT ada 5 level yang dikenali sebagai N1, N2, N3, N4, N5. Paling tinggi, paling bagus, paling pandai, tahap paling master tu level N1. Paling rendah (tapi okay la sebab ada basic Japanese Language) level N5. Level N5 ni kalau sesiapa yang ada belajar nihonggo (Bahasa Jepun) masa sekolah menengah sebagai bahasa ekstra tu, boleh la ambil. My friend ambil N5 masa alam sekolah menengah. Each level bayaran lain lain. Rasanya kalau N4 and N5, RM120. Kalau N1, N2, N3 bayarannya RM150.  Imagine , kalau tak pass exam ni boleh frust menonggeng sebab duit melayang layang. Hahaha. Dan takda limit umur. Nak ambil masa umur berapa tahun pun boleh as long u're ready to face the challenge (and also as long you know Japanese Language).

JLPT ada kelebihannya tau. Kalau nak tahu, baca ni [ Advantages of JLPT ]. Kiranya tak rugi pun ambil JLPT selain nak uji tahap kemampuan bahasa Jepun tu. Ruginya, kalau awak fail je la. Hihihi,

Ohh kalau tertanya tanya ( cehh, kalau la kan ), I start knowing nihonggo (Japanese Language) since 2014, about 4 years ago. Masa tu I buat preparation to study at Japan la kononnya, so nak taknak kene la belajar bahasa baru ni. Hihi. (oh I didnt pass the cut off point needed in preparatory programme so thats why I'm not going to Japan).

I pernah ambil JLPT once before this in 2015. Kiranya ni my second attempt la. Haha. 2015 I ambil level N2. I rasa masa ni sebab pengaruh rakan rakan sebab ramai ambil N2, tapi I lupa bahawa otak I ni tak segeliga mereka. Huhu. Ohh Test N2 ni I ambil sesama dengan kawan I masa kat preparatory programme. Rasanya persediaan untuk N2 masa tu teruk. I boleh lepak lepak dengan kawan kawan makan boat noodle macam takda apa berlaku k. Ni bukti update kat twitter.
Treat apa benda ntah padahal sehari sebelum JLPT tu >,<

Hahahah. So no wonder la hasilnya ......

Ni certificate yang dihantar ke rumah. Walaupun fail, tapi excited jugak la benda ni sampai rumah. 

Tapi masa tu I tak frust sangat lah, sebab ramai jugak yang senasib dengan saya. Hahahaha. Tapi I rasa level N2 memang susah kalau tak buat persediaan bebetul. Okayy baru menyesal.

Kiranya masa ambil N2 tu tujuannya ialah kerana galakan rakan rakan. Hahahaha. This time, after 2 years, 2017, I ambil N3 (turun level sikit sebab taknak konfiden sangat hahaha). And this time I ada motif. Satu, tempat I belajar sekarang ni still kene belajar bahasa Jepun sebagai subjek teras. So sensei (lecturer) kata, kalau nak exempt subjek ni at least ada JLPT N3. Hah, tu salah satu sebab kenapa ambil N3 kali ni. Kalau ada at least N4, I ambil N4 je. Hihi. Dua, I nak letak result JLPT ni dalam resume, CV nanti hihihi sebab ni ada kelebihan lain untuk alam pekerjaan nanti :)

Kalau nak cakap persediaan kali ni tu, hmmm I banyak main main, plus banyak aktiviti. So I punya jadual study pun tunggang langgang. Ohh, I study sendiri masa ni. I guna je buku yang dah ada. I guna buku masa zaman prepatory dulu. I know effort yang I letak tak cukup pun. Nak belajar ni sebenarnya kene berguru. Tapi sebab kesuntukan masa, so I revise sendiri, berbekalkan ilmu yang masih lekat masa zaman preparatory dulu. Kat university ni ada je buat kelas untuk sesiapa yang nak ambil JLPT tapi berita ni I lambat tahu, so bye bye la. Rasanya I betul betul start study around 2 3 weeks before the exam day. Yes yes, malam sebelum exam tu, I nervous ! Nak tidur pun takut, sebab rasa tak cover semua topic lagi walaupun I tahu, kalau I try to cover everything pun susah nak lekat kat kepala. Perasaan ambil N3 lebih kepada berdebar. Sebab this time, I pergi sorang sorang. Without my friend =') Rasa sunyi pun ada sebab biasanya sebelum exam ni la kita revise sama sama. Hahaha.

Check result online. Cant wait for certificate !

Alhamdulillah. Eventho markah tak setinggi mana, at least I can say it worth my RM150 ! Pheww. Result was out in January 2018. So ni antara happy news for me for this year. I rasa kalau I failed again this time, maybe I give up to try again. Maybe, I rasa I memang tak layak untuk uji diri dengan test ni. Hahaha. Alhamdulillah. So, sekarang I macam terfikir nak challenge diri untuk next level pulak tapi takut la sebab N2 tu macam nightmare. I rasa kalau nak ambil next level, I kene ready dan belajar bebetul. Tengok la dua tahun nanti ><

So, begitu la serba sedikit pasal JLPT dan pengalaman saya berJLPT. I never knew I would learn this language before. Never cross in my mind. Tapi perancangan Allah kan. Kelakar pulak bila boleh cakap sikit, tulis sikit bahasa ni. Sikit je okay ! Betul ke tidak, tak tahu la. Hahaha. However, Im still a learner. Banyak benda tak belajar lagi. So, jangan judge I okay. Hihi.

Sorry post panjang. Maybe I over excited ! Hahaha thanks anyway :)
♥ Setiap yang baik itu datangnya dari Allah, manakala yang buruk datang dari hamba-Nya sendiri. :) ♥